Маточина

Маточина (Melissa officinalis), позната още като лимонка, е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни. Маточината произхожда от Централна и Южна Европа, Средиземноморието, Иран и Централна Азия, но след масовото й култивиране, вече се намират растения из целия свят. Маточината достига максимална височина между 70 и 150 см. Листата са плътни и меки на допир, имат лек цитрусов аромат, сходен с този на ментата. По време на лятото, мънички бели цветчета, пълни с нектар, процъфтяват. Тези цветчета привличат пчелите, от там идва и името на семейството “Melissa”, което от гръцки означава пчела.

Листата на билката се използват за чайове, като подправка и за медицински цели. Маточината се използва и за привличане на пчели, за да се увеличи производството на мед. Растението се култивира за много цели, като освен изброените, то се използва и за декорация, както и за извличане на масла, от които да се произвеждат парфюми.

Маточината действа успокояващо на нервната система, има антиспастично и противогърчово действие. Стимулира апетита и процесите на храносмилане, потиска гаденето и повръщането. В народната медицина листата на маточината се употребяват при лечение на високо кръвно налягане, виене на свят, главоболие, за усилване на зрението и дори шум в ушите. Намира приложение за жабурене и гаргара при възпаления на венците и устната лигавица. Маточината премахва и лошия дъх.

Маслото от маточина също намира голямо приложение в лечението на всякакви видове бактериални, гъбични и екземни инфекции поради антисептичните си свойства. С него облекчават артритни и ревматични болки.

Маточината подобрява съня, отстранява чувството на възбуда и напрежение, премахва раздразнителността, безпокойството, тревогата, страха. Тази билка има цялостно благотворно действие върху нервната система – повлиява положително върху болестта на Алцхаймер, синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, депресия, хистерия, безсъние, меланхолия, мигрена, нервно напрежение, изостря паметта, при стресови състояния, сърдечна невроза и т.н.

Маточина