Полезен ли е въздухът, който дишаме
Полезен ли е въздухът, който дишаме

Полезен ли е въздухът, който дишаме

Alex Hadjiev
07.02.2022
0 коментари

След началото на пандемията, все повече и повече хора обръщат внимание на малките неща като чистотата на околната си среда и най-вече въздуха, който дишат.

Това отбеляза драстично покачване на покупките на озонатори, пречистватели на въздух и овлажнители от страницата на Etheroils.com.

Като един от основните елементи в тези системи за пречистване на въздух, йонизаторите представляват огромен интерес не само за нашата аудитория, но и за нас самите.

Днес ще разгледаме темата за йонизиране на въздуха, какво представлява този процес и какви са ползите от него.

Какво са йоните

Йоните са електромагнитни потенции, които имат две състояния – с позитивен и негативен заряд.

Те са част от структурата на молекулите на материята около нас, като броят на позитивно и негативно заредените йони в една молекула, диктуват поведението ѝ, поне до известна степен.

Йоните могат да бъдат и свободни, като те се освобождават от молекулите при приемане или отпускане на химичните съединения. Това отпускане на йони се случва непрестанно около нас, тъй като околната ни среда е в непрестанно взаимодействие със своите конституенти.

Самия заряд на йоните може да се промени при промяната на електромагнитите полета в едно помещение, което най-често се случва в помещения с налична електрическа инсталация.

Магнините полета от електроника, светлини и дори кабели в стените, непрестанно променят негативния заряд на йоните в позитивен. Това може да има последици за здравето на един човек - какви точно ще разгледаме в следващата точка.

Каква е тяхната роля при пречистването на въздуха

Тъй като йоните са навсякъде, и тъй като те винаги са в непрестанен противовес между позитивния и негативния заряд, е важно да им се обърне внимание.

Йоните се движат заедно с въздушния поток. Ние ги вдишваме и издишваме, като те оставят своя отпечатък върху най-малките елементи от организма.

Негативният заряд на йоните има ползотворен ефект над електростимулацията на централната нервна система. Позитивните йони взаимодейства потискащо спрямо електросигналите между различните синаптични връзки в мозъка и нервната система.

Те могат да допринесат за забавяне и разсейва на сигнали, което да се отрази негативно на нормалната функция на множество системи в организма.

Когато се говори за пречистване не въздуха с йонизатор, става дума за променянето на полярността на наличните в помещението йони от позитивен в негативен заряд.

Това има директен ефект над нервната стабилност, оросяването на нервните окончания и цялостното усещане на щастие и тонус.

Как се прилагат йонизаторите

Йонизаторите се прилагат по два основни начина в човешкото ежедневие, под формата на стационарен уред специализиращ в пречистването, или като част от пречиствател за въздух.

При стационарните и самостоятелни уреди, не се наблюдава филтрационен процес, тоест йонизаторите само и единствено се грижат за промяната на позитивни йони в негативни.

При комбинираните йонизатори с филтрационен пречиствател се наблюдава по-добро съотношение на пречистване, което е и причината тези уреди да са по-често закупувани и търсени.

Те работят изключително тихо, като много модели хибридни пречистватели на въздух, позволяват тандемното или отделно ползване на филтрите и йонизатора.

Има йонизатори, които предлагат и четири степенно пречистване на въздуха, като така гарантират не само премахването на позитивните йони, но и на бактерии, гъбички и прах от въздуха.

Какви са последиците от ползване на йонизатор

Последиците от редовното ползване на йонизатор за офис или дома, е осезаема разлика в стабилността на нервната система. Те са особено полезни в помещения с много активни електроуреди или електроники, както е в офис пространствата с много компютри и екрани.

В комбинация с честото проветряване, йонизаторите са способни да подобрят цялостното състояние на един индивид и да отстранят сериозни неврологични недостатъци.

Те помагат с концентрацията и подобряват връзката между крайниците и мозъчните електросигнали към тях.


Коментирай