Тайните ефекти на етеричното масло от лавандула
Тайните ефекти на етеричното масло от лавандула

Тайните ефекти на етеричното масло от лавандула

Alex Hadjiev
07.02.2022
0 коментари

Етеричните масла са едно естествено продължение на човешката мисъл при направата на чайове и отвари от добре познатите ни билки.

Продукти като етеричните масла от лавандула се добиват чрез парна дестилация, която гарантира пълната и тотална чистота на извлека, както и липсата на токсични съединения.

ЕтерОйлс е един от основните производители на етерични масла и собственици на стотици декари с лавандулови насаждения в България. Като такива, ние сме в уникалната позиция да ви разкажем малко повече за тайните на лавандуловото етерично масло.

Лавандулата в природата

В естественото си състояние лавандулата вирее в умерените климати като най-често се среща естествено в ливадните ландшафти. Тя има лилави цветове и характерна за растението миризма, която се подбужда при допир до цветовете.

Има над 47 разпознати вида по целия свят, като видът най-често ползва за култивация и производствени цели е lavandins Lavandula × intermedia, което е хибридно производно на L. angustifolia и L. Latifolia.

Освен за производствени цели, лавандулата се използва за декорация в градинарството, като нейното ухание има признат отблъскващ ефект за насекомите, най-вече комарите. В домовете тя може да се срещне най-често като високо храстовидно растение.

Добиване на лавандула и добива на етерично масло

Операцията на ЕтерОйлс по производство на етерично масло от лавандула започва на полето. Посевите ни са съставени от няколко висококачествени сорта, от които добиваме етерични масла  отговарящи на най-високите изисквания.

След откосяването на живите растения, те се транспортират в нашата модернизирана дестилерия, където се подлагат на парна дестилация. В друг наш текст вече обяснихме какво представлява парната дестилация, ако се интересувате можете да се информирате повече тук.

Да обобщим процесът – парната дестилация използва листата и ароматните цветове на лавандулата, като извлича от растението всички есенциални химични съставки.

Следствие на парно обработване в съд с високо налягане, се отделя вода и масло, като не е нужна допълнителна обработка. При стайна температура маслото е течно и е с лесен за боравене вискозитет.

Какви са ефектите на лавандулата

Приложенията на лавандулата в народната медицина на много народи показва, че тя е широко признат източник на болкоуспокояване. Основната и най-ценна съставка на лавандуловото етерично масло е линалилацетата.

Това вещество има силен антисептичен ефект, като бързо влияе на повърхностни наранявания като успокоява възпаление и нарушавания на кожата.

Наличните вещества също така допринасят за благосъстоянието на родилки с болки в стомаха, както и при генерален дискомфорт след раждане.

Лавандулата може да се прилага както вътрешно така и външно като най-често се използва за топли и студени компреси както и за масажи и разтривки на раздразнени места.

При ухапвания от насекоми, като дървеници, алергии от фекалите на акари и комари, лавандулата има почти мигновен успокояващ ефект. Тя прецизно отстранява инфекцията като премахва зачервяването и отока на засегналото място както и усещането на сърбеж.

За подробен списък с приложения на лавандуловите етерични масла, можете да проверите на продуктовата страница, на която сме описали правилната дозировка при предвидените приложения.

Важно е, преди употреба, да се установи дали имате свръхчувствителност към лавандулата. С 1-2 капки правите разтриване на кожата от вътрешната страна на китките, ако до 48 часа нямате алергична реакция под формата на зачервяване, то можете безопасно да ползвате етерични масла от лавандула.

Как етеричното масло от лавандула се отразява на живота ви

Като част от есенциалните масла на природата, лавандулата има отличен успокояващ ефект, като успешно се бори с гъбички, раздразнения, кожна алергия и други външни раздразнения.

При бременни или вече родили жени, лавандулата може да има успокояващ и антисептичен ефект над кожни наранявания и стрий.

За да се уверите, че етеричното масло от лавандула е подходящо за вас, е най-добре да се консултирате с вашия лекар. При съмнения от алергична реакция при вътрешно приеман, мигновено потърсете лекарска помощ.Коментирай