Бял равнец

Белият равнец (Achillea millefolium) е лечебно растение със силно изразено имуностимулиращо и антибактериално действие. Произхожда от Европа, но постепенно бива култивирано и по земите на Северна Америка.

Наименованието Achillea се отнася до тесалийския герой Ахил – най-смелият и най-силният от всички гърци, участвали в Троянската война. Легендата разказва, че Ахил използвал белия равнец за себе си и своите войници с цел укрепване на здравето и повече сила. „Millefolium“ оначава „който идва от хиляда листа“ и се отнася до миниатюрните, фини и перести листенца на растението. Поради тази причина, то бива наричано и „Хилядолистен равнец”.

Белият равнец е използван от древните гърци още преди 3000 години за лечение на външни рани. От цветовете и листата правели чай за общо укрепване на тялото. Пресните листа използвали, за спиране на кървенето от рани, лечение на стомашно-чревни проблеми, треска, намаляване на менструалното кървене и по-добра циркулация. Другата по-известна употреба на пресните листа от бял равнец тогава, била свързана с облекчаване на зъбобол.

Според китайската медицина белият равнец е много ефективно естествено средство за облекчаване на проблеми с бъбреците, далака и черния дроб. До ден днешен китайците използват извлека от тази билка за общо тонизиране на организма и увеличаване на енергията.

Съвременните изследвания потвърждават способността на белия равнец да дезинфекцира и намалява кървенето при рани, порязвания и ожулвания. Много специалисти по природна медицина са на мнение, че белият равнец е най-подходящата билка за подобряване на циркулацията в матката, менструалния цикъл и намаляване на маточните спазми.

Благодарение на мощното си антисептично действие, унищожава различни бактерии и вируси. Горчивите части на растението и мастните киселини в състава му насърчават жлъчния поток от жлъчния мехур (жлъчегонно действие). Подобрява храносмилането и намалява риска от образуване на жлъчни камъни. Насърчава секрецията на ензими и стомашен сок, повишава апетита, подобрява храносмилането. Ефективен деконгестант за облекчаване на запушения нос и обилна хрема. Облекчава кашлицата, потиска инфекциите в синусите и намалява образуването на храчки. Значително облекчава състоянието при алергии, като намалява отделянето на носен секрет и сълзенето от очите, причинени от плесени, прах и др. Насърчава изпотяването при грип, треска и настинка. Успокоява кожата, особено при екзема. Заради добре изразеното си противовъзпалително действие, може да бъде от полза в лечението на артрит.

Бял равнец